Olet varmaankin kuullut vanhan maailman seitsemästä ihmeestä. Mutta tiesitkö, että vuonna vuonna 2007 valittiin maailman seitsemän uutta ihmettä?
Maailman seitsemän uutta ihmettä valittiin 200 monumentin joukosta äänestyksellä, johon osallistui yli 100 miljoonaa ääntä. Äänet annettiin verkkoäänestyksellä tai puhelimitse – taatusti epätieteellisellä otoksella.
Kuitenkin näin saatiin aikaiseksi luettelo seitsemästä huikeasta nähtävyydestä, joita voi mainiosti käyttää vaikkapa maailmanympärimatkan lähtökohtana. Vai mitä pidät seuraavista seitsemästä kohteesta?
Taj Mahal, Intia
Uttar Pradeshin osavaltiossa, Agrassa sijaitsee yksi maailman tunnetuimmista rakennuksista: upea Taj Mahal.
Taj Mahal rakennettiin 1600-luvulla Mumtaz Mahalin hautamuistomerkiksi. Sitä pidetään upeimpana esimerkkinä islamilaisesta taiteesta Intiassa.
Nykyään Taj Mahalissa vierailee yli kaksi miljoonaa matkailijaa joka vuosi. Heistä suurin osa on intialaisia — mutta yhä useammat länsimaiset matkailijat haluavat nähdä tämän maailman ihmeen Intian matkallaan.
Chichen Itza, Meksiko
Meksikossa sijaitseva Chichén Itzá oli muinaisen mayavaltakunnan kuuluisin temppelikaupunki. Samalla se oli merkittävä poliittinen ja taloudellinen keskus 600-luvulta aina 1200-luvulle saakka.
Chichén Itza rakennettiin suurelta osaltaan 800-luvulla. Upeasti kunnostetut rakennukset kertovat meille mayakulttuurin kukoistuksesta ja mahdista.
Nykyään Chichén Itzassa vierailee noin 1,2 miljoonaa matkailijaa vuodessa. Lue lisää Meksikon matkakohteista!
Kristuksen veistos, Rio de Janeiro
Muut kuusi maailman ihmettä ovat menneiden kulttuurien ja aikojen upeimpia monumentteja. Sen sijaan Rio de Janeiron Corcovado-vuorelle pystytetty kolmikymmenmetrinen Kristus-veistos pystytettiin vuosina 1922-1931.
Rio de Janeiron Kristus on epäilemättä kotikaupunkinsa tunnetuin symboli. Silti moni meistä ihmettelee sen kuulumista maailman seitsemän uuden ihmeen joukkoon.
Colosseum, Rooma
Colosseum on epäilemättä Rooman tunnetuin ja näyttävien arkeologinen monumentti. Flavius-sukuun kuuluneet keisarit rakennuttivat sen ajanlaskumme ensimmäisellä vuosisadalla gladiaattorinäytösten, metsästysnäytösten, näytelmien ja taisteluesitysten järjestämistä varten.
Colosseum sijaitsee Rooman keskustassa, vain kivenheiton päässä Forumilta. Nykyään se on yksi kaupungin suosituimmista nähtävyyksistä, ja lähes jokainen Roomassa vierailevat turisti haluaakin kuvata Colosseumin — tai itsensä sen edessä.
Kiinan muuri
Kiinan muuri on suurin ihmisten rakennelmista. Yli 6000 kilometrin mittaisen muurin rakentaminen kesti vuosistuhansia: ensimmäiset muurin osat rakennettiin jo satoja vuosia ennen ajanlaskumme alkua. Nykyisen mittansa muuri saavutti 1600-luvulla.
Kiinan muuri sijaitsee Pohjois-Kiinassa, jonne se aikoinaan rakennettiin suojaamaan keskustan valtakuntaa barbaareilta. Nykyään Kiinan muuri on sekin suosittu nähtävyys.
Machu Picchu, Peru
Yli viisisataa vuotta sitten Inkat alkoivat rakentaa korkealle Andien rinteille suurta kaupunkikeskusta, joka autioitui pian espanjalaisten valloittajien saavuttua Latinalaiseen Amerikkaan.
Perussa sijaitseva Macchu Picchu on nykyään maan suosituin turistikohde, huolimatta turismin voimakkaasta rajoittamisesta: yhdelle päivälle myydään vain 2500 lippua. Rajoituksesta huolimatta turistimassat vaarantavat arkeologisen kohteen säilyvyyden. Historialliset kohteet ovat hauraita, aivan kuten vuoriston luontokin.
Petra, Jordania
Jordaniassa sijaitseva Petra on sekin lähes jokaisen tunnistama historiallinen muistomerkki. Muinaiset nabatealaiset louhivat kaupungin vuoren seinämiin, upeaksi kreikkalais-roomalais-nabatealaisen kulttuurin muistomerkiksi, joka tekee vaikutuksen jokaiseen paikan päällä vierailevaan.
Joka vuosi lukemattomat Jordaniassa vierailevat turistit käyvätkin tutustumassa tähän viimeistään Indiana Jonesin tunnetuksi tekemään nähtävyyteen. Sen myötä retket ja Petrassa vierailun on hinnoiteltu varsin kalliiksi – onhan kyse koko Jordanian tärkeimmästä nähtävyydestä.
Kuvat: Idreamofdaylight, Laura Suarez, Arian Zwegers, Exfordy, Charles Roffey ja Charles Fred, Flickr.com, Wikimedia Commons.