Korfu tunnetaan monien muiden Kreikan saarien tavoin rantalomakohteena. Kuitenkin Korfun vanha kaupunki kuuluu UNESCOn maailmanperintökohteisiin!
Korfu sijaitsee Kreikan länsirannikolla
Korfu (kreikaksi Kerkyra) sijaitsee Kreikan länsirannikkolla, aivan Albanian rannikon tuntumassa. Se on pohjoisin Jooniansaarista, joihin kuuluvat Korfun lisäksi Lefkas, Ithaka, Kefalonia ja Zákynthos.
Smaragdinvihreän Välimeren aalloista kohoavan saaren kumpuileva maasto sopii erinomaisesti viinin, monien hedelmien ja herkullisten oliivien viljelyyn. Viinin ja oliivien viljely onkin saarella tärkeä elinkeino — tietenkin turismin ohella.
Nouse Pantokrator-vuorelle
Korfun pohjoisosan halki taas kulkee jylhä ja karu kalkkikivivuoristo, jonka korkein huippu kohoaa jopa 906 metrin korkeuteen. Tämän vuoksi saaren maasto tarjoaa rantaloman lisäksi sopivia kohteita vaikkapa patikoinnin ystäville.
Korkein Korfun huipuista on Kaikkivaltiaalta nimensä saanut Pantokrátor (kreik. Παντοκράτωρ). Pantokratorin huipulta aukeavat kirkkaana päivänä huikeat näköalat, ja voit ihailla koko Korfun saarta ja läheistä Albanian rannikkoa. Vuoren huipulla sijaitsee kahvila, jossa voit kerätä voimia vaativan nousun jälkeen.
Jos patikointi Pantokrator-vuorelle tuntuu ajatuksenakin liian raskaalta, voit myös vuokrata auton ja ajaa kapeaa serpentiinitietä pitkin aina vuoren huipulle saakka.
Korfun historia on värikäs
Korfu mainitaan jo varhaisimmissa säilyneissä eurooppalaisissa kirjoituksissa, sillä eräässä Kreetalta löydetyssä noin 1200 eKr kirjoitetussa tekstissä mainitaan mies Korkyrasta.
Kreikkalaiset perustivat alueelle 700-luvulla eKr siirtokunnan, josta käsin oli hyvä harjoittaa kauppaa Adrianmeren yli Italian niemimaan suuntaan.
Korfusta tuli nopeasti merkittävä merimahti. Kreikan klassisen kulttuurin kukoistuskaudella 400-luvulla eKr sen laivasto kuului Kreikan suurimpiin.
Vuosisatojen kuluessa Korfulla oli monta hallitsijaa: Rooman mahdin kasvaessa saaresta tuli lopulta osa roomalaista Macedonian provinssia.
Keskiajalla saarten valtias vaihtui tiheään: vallassa olivat vuoroin kiinni normannit, Genova, Venetsia ja Napoli. 1300-luvun lopulta alkaen Korfu kuitenkin kuului aina 1700-luvun lopulle saakka Venetsian valtapiirin.
Rikas menneisyys näkyy Kerkirassa
Korfun rikas menneisyys näkyy monin tavoin vielä nykyäänkin. Saaren pääkaupungin tunnelma eroaa suuresti useimmista kreikkalaisista kaupungeista: kaupunkia hallitsee ranskalaishenkinen, puiden reunustama esplanadi. Vuosisatojen mittainen venetsialaiskausi taas näkyy selvästi kaupungin arkkitehtuurissa.
Elegantin puistokadun varrella voi lähestulkoon kuvitella olevansa Pariisissa — sen kahvilat ovatkin hintatasoltaan saaren kalleimpia!
Korfun kaupunki on nykyään ehdottomasti saaren paras paikka tehdä ostoksia. Valitettavasti sen hintataso on pikkupaikkakuntia korkeampi, mutta harva tietysti lähtee lomalle tarkoituksenaan säästää mahdollisimman paljon rahaa.
Korfun parhaat rannat
Eri puolilla Korfua sijaitsee toinen toistaan houkuttelevampia uimarantoja – 217 kilometrin rantaviivalta jokainen löytää varmasti mieluistan rannan!
Saaren länsirannikon rannat ovat hiekkaisia, minkä vuoksi monen lomanviettäjän mielestä saaren parhaat rannat sijaitsevat meren puolella. Itärannikon rannat taas ovat kivisempiä, mutta paremmin tuulelta suojassa. Siksi myös itärannikolla on omat vannouttuneet kannattajansa.
Korfun tunnetuimpia rantoja ovat:
- Sidari. Korfun pohjoisrannikon Sidarista löydät viehättäviä suojaisia lahdenpoukamia, joiden rannalla on helppo nauttia auringosta. Canal d’Amour on Sidarin kuuluisin ranta.
- Gouvia. Gouvia sijaitsee 8 kilometrin päässä Kerkyran kaupungista. Kahden kilometrin mittainen ranta on kivinen, mutta rannalta löydät kaikki turistien kaipaamat palvelut.
- Glyfada. Glyfada sijaitsee 15 kilometrin päässä Kerkyrasta. Koska ranta on loiva, sopii se erityisen hyvin lapsiperheiden lomakohteeksi.
Korfun nähtävyydet
Korfulla on niin runsaasti nähtävää, että viikossa tai kahdessa ehdit saada vain aavistuksen saaren mahdollisuuksista. Varsinkin jos vietät lomasi jossakin saaren lukuisista rantalomakohteista, jää kaupunki- ja kulttuurikohteisiin tutustuminen kenties turhan vähälle.
Kannattaa kuitenkin käydä tutustumassa ainakin päiväseltään saaren pääkaupunkiin, jonka tärkeimmät nähtävyydet ehdit varmasti nähdä päiväretkelläkin.
- Korfun vanha kaupunki on yksi UNESCOn maailmanperintökohteista, ja sellaisena itsekin kiinnostava nähtävyys.
- Palaio Frourio eli vanha linna on venetsialaisten keinotekoiselle saarelle rakentama linnake. Linnakkeessa järjestetään monenlaisia kulttuuritapahtumia, konsertteja ja ääni- sekä valoesityksiä.
- Neo Frourio eli uusi linna oli viime aikoihin saakka merivoimien käytössä. Nykyään alueen keskiaikaiset kujat ja linnoitusrakennelmat ovat avoimia myös turisteille.
- Antiikin Kerkyra sijaitsi noin kahden kilometrin päässä nyky-Korfusta. Arkeologian harrastajien kannattaa ehdottomasti tutustua tähän alueeseen!
- Korfun arkeologinen museo. Museon tärkeimpiä aarteita ovat paikallisen Artemiin temppelin löydöt.
- Angelokastro eli enkelten linna on yksi Kreikan tärkeimpiä bysanttilaisia linnoja. Se sijaitsee saaren luoteisrannikolla Palaiokastritsan lähellä, noin 300 metriä merenpinnan yläpuolella huikean kalliojyrkänteen partaalla.
Korfuun matkustat helpoimmin valmismatkalla
Korfu on kuulunut jo pitkään suomalaisten matkanjärjestäjien ohjelmaan. Tällä hetkellä ainakin Finnmatkat järjestää saarelle matkoja keväältä syksyyn saakka. Talven kylminä kuukausina matkoja ei järjestetä.
Omatoimimatkailijan kannalta Korfu on kiinnostava myös laivareittiensä vuoksi. Korfun satamasta kulkee nimittäin säännöllisiä reittilaivoja myös naapurimaihin. Albanian lisäksi Korfusta voit jatkaa matkaa muutamiin Italian rannikkokaupunkeihin.