Tunisian Sousse on jo perinteinen rantalomakohde, jonne järjestetään matkoja ympäri vuoden. Kyse ei suinkaan ole pelkästä lomakylästä, sillä esikaupunkialueineen puolen miljoonan asukkaan Sousse on merkittävä satamakaupunki ja teollisuuspaikkakunta. Matkailijan kannalta tämä on oikeastaan vain hyvä asia: paikallinen asutus auttaa pitämään maan kolmanneksi suurimman kaupungin hintatason edullisena.
Sousse sijaitsee Hammametin lahdella noin 140 kilometrin päässä maan pääkaupungista Tunisista. Lähiseudulla on useita muitakin suosittuja lomakohteita, joista tunnetuimpia ovat Monastir ja Hammamet. Sousse onkin suosittu retkikohde Hammametin alueellla lomailevien keskuudessa.
Kolmetuhatta vuotta historiaa
Sousse perustettiin ilmeisesti 900-luvulla eKr. Kaupungin perustivat idästä tulleet foinikialaiset, jotka antoivat sille nimeksi Hadrumete. Nimi oli käytössä erikielisinä muunnelmina puolentoistatuhannen vuoden ajan: vielä roomalaiset tunsivat sen nimellä Hadrumetum. Nykyisen nimensä kaupunki sai vasta arabeilta.
Sousse on aivan toisella tapaa tunisialainen kaupunki kuin pienet lomakylät. Hienojen autojen välissä saatat nähdä aasien vetämiä kärryjä, aivan kuten menneinä vuosisatoina ja -tuhansina. Samalla tapaa länsimaisuus ja perinteinen arabikulttuuri elävät kaupungissa rinnakkain, ja voit valita mielesi mukaan näiden välillä.
Soussen nähtävyydet
Soussessa on runsaasti kiehtovia historiallisia nähtävyyksiä. Niistä tunnetuimpia ovat:
- Suuri moskeija. Soussen suuri moskeija on rakennettu vuoden 850 tienoilla. Moskeija on avoinna myös asiallisesti puketuneille vieraille. Pääsylippu 5 TND.
- Mosaiikkimuseo. Antiikin historiasta ja taidehistoriasta kiinnostuneiden kannattaa ehdottomasti vierailla mosaiikkimuseossa, jossa on esillä joukko ainutlaatuisia roomalaisajan mosaiikkeja.
- Ribat. Soussen Ribat eli linna ei ole aivan yhtä vaikuttava kuin Monastirin Ribat. Silti se on ehdottomasti vierailun arvoinen jo linnakkeelta avautuvan loistavan näköalan ansiosta.
Matkat
Suomesta järjestetään Sousseen valmismatkoja sekä kesällä että talvella. Varsinkin golfin harrastajan kannattaa harkita matkaa talvikaudella – auringonpalvojat tietysti nauttivat täysin sydämin Pohjois-Afrikassa kesäkuukausina paahtavasta auringosta.
Kuvat: Giovanni Zuccaro, Dennis Jarvis, Flickr.com.