Matkakohteena Sumatra ei ole yhtä suosittu kuin Bali tai Lombok – mutta omatoimimatkailijan mielestä se on pelkästään hyvä asia!
Sumatra on maailman kuudenneksi suurin saari. Se koostuu kymmenestä provinsseista, joista meillä tunnetuin on varmasti takavuosina itsenäisyydestään taistellut Aceh. Vuoden 2004 tsunamin jälkeen hallituksen ja kapinallisten neuvottelut pääsivät vauhtiin, ja elokuussa 2005 solmittu Helsingin rauhansopimus päätti alueen levottomuudet. Niinpä Suomi on Sumatralla monelle tuttu maa!
Koe kaoottinen Medan
Kahden miljoonan asukkaan Medan on Indonesian neljänneksi suurin kaupunki. Kaupungissa asuu moniin eri kansoihin kuuluvia ihmisiä: paikallisten kansojen lisäksi kiinalaiset ja jaavalaiset ovat edustettuina runsaslukuisesti.
Kansojen ja kulttuurien monipuolisuuden ansiosta Medanin keittiö on harvinaisen monipuolinen, ja matkailija saa nauttia kaupungissa yhtä hyvin kiinalaisen, intialaisen kuin indonesialaisen keittiön erikoisuuksista. Medan onkin suosittu gastroturismin kohde indonesialaisten keskuudessa!
Monelle matkailijalle Medan on pelkkä välipysähdys, josta matka jatkuu esimerkiksi surffaajien suosimille Mentawai-saarille. Medan on kuitenkin aito, kaoottinen kaakkoisaasialainen suurkaupunki, joka on eurooppalaiseen järjestelmällisyyteen tottuneelle unohtumaton kokemus.
Vaella Sumatran viidakoissa
Kaupungin jälkeen saatat kaivat takaisin luontoon. Sumatralla se tarkoittaa viidakkoa, johon on parasta tutustua opastetuilla retkillä ja vaelluksilla. Matkailijoille on tarjolla eripituisia ja -hintaisia luontoretkiä päiväretkistä viikon vaelluksiin.
Luontoretkellä näet eläimiä, jotka ovat meille tuttuja vain television luontodokumenteista ja eläintarhoista: Sumatralla elää esimerkiksi orankeja ja elefantteja. Orankeja saat helpoimmin näköpiiriin Medanin lähellä sijaitsevassa Gunung Leuser -kansallispuistossa.
Kiipeä tulivuorelle
Yhteensä 26 tulivuorta nousee Sumatran viidakoiden yläpuolelle – koko Indonesiassa on yhteensä 129 aktiivista tulivuorta.
Sumatran tulivuorista monille on mahdollista nousta, ja vuorten vaikeusaste vaihtelee paljon. Useimmat tulivuoret nousevat noin 2000 metrin korkeuteen, joten sää vaihtelee vuorilla nopeasti. Näkyvyyskin saattaa kadota kokonaan, kun nouset pilven keskelle.
Sibayak ja Sinabung ovat helpoimmat vuoret. Niille nousu onnistuu parissa, kolmessa tunnissa.
Surffaa Sumatran aalloilla
Monet Sumatran tunnetuimmista surffirannoista sopivat vain kokeneille lainelautailijoille. Aloitteilijalle sopiva ranta on esimerkiksi Air Manis Beach Länsi-Sumatralla, Padangista etelään. Air Manis Beachin aallot murtuvat pehmeällä hiekalla korallien sijaan. Näin vasta-alkaja selviää harjoittelustaan huomattavasti vähemmillä naarmuilla kuin vaativammilla rannoilla.
Kokeneet surffaajat taas valitsevat kohteekseen Mentawai-saaret, jonne pääset laivalla Padangista. Laivamatka kestää yön yli.
Kuvat: Josh & Erica Silverstein, Abdul Rahman ja Ernasto Elmend Anatoly, Flickr.com (CC-lisenssi).