Armenia sijaitsee muinaisen silkkitien varrella, mutta matkailumaana se on lähes neitseellinen. Vuosisatojen ja vuosituhansien ajan Armenia on elänyt suurvaltojen puristuksessa.
Naapureiden aggressiivisuudesta huolimatta armenialaiset ovat säilyttäneet oman kielen, kulttuurin ja uskonnon. Armenialaiset ovat niistä ylpeitä myös asuessaan kaukana kotimaastaan.
Karun maan kansa
Armenia sijaitsee Mustanmeren ja Kaspianmeren välissä. Vuoristoisen maan naapureita ovat Turkki, Georgia, Azerbaidžan, Iran ja Venäjä.
Armenian suhde naapureihin on aina ollut jännitteinen: armenialaisten mielissä elää edelleen voimakkaana muisto lähes sadan vuoden takaisista etnisistä puhdistuksista, joihin turkkilaiset syyllistyivät.
Armenian ja Turkin suhdetta symboloi hyvin Ararat-vuoren kohtalo. Raamatullinen vuori siirtyi Turkin haltuun vuonna 1915, mutta tänäkin päivänä eri puolilla maailmaa asuvien armenialaisten olohuoneesta saattaa löytyä Ararat-vuoren kuvia.
Armenialaisten tuoreimmat sotamuistot ovat peräisin 1990-luvulta. Kun Armenia ja Azerbaidžan itsenäistyivät vuonna 1991, kiristyi maiden suhde sodaksi. Kiistan ytimessä oli armeniallle kuuluva Vuoristo-Karabah, joka sijaitsee Azerbaidžanin alueella. Konfliktin päätteeksi sadat tuhannet azerit joutuivat pakenemaan kodeistaan joko kotimaassaan tai Armeniasta.
Konflikti on edelleen ajankohtainen. Vuoristo-Karabahin alueelle ei päästetä ulkomaalaisia ilman erityislupaa — lisäksi osa tiestöstä on edelleen miinoitettu. Rajaseudut ja Vuoristo-Karabah kannattaakin jättää lomalla väliin.
Armenian nähtävyydet
Armenian matka on parasta aloittaa Jerevanista, maan pääkaupungista. Jerevan on tunnelmaltaan varsin eurooppalainen kaupunki, jonka kahvilat ja museot sopivat matkan ensimmäisten päivien ohjelmaksi.
Jerevanin kansallisgalleriassa on esillä runsaasti armenialaista taidetta sekä tunnettuja venäläisiä ja länsimaisia mestareita. Museo on kooltaan valtava: siinä on kahdeksan kerrosta ja 56 näyttelysalia, joten galleriakäynti venähtää helposti tuntien mittaiseksi. Neuvostoaikana museo olikin Neuvostoliiton kolmanneksi suurin taidekokoelma.
Kansallisgallerian lisäksi historiasta kiinnostuneen matkailijan kannattaa vierailla ainakin Armenian historiallisessa museossa. Museossa esitellään alueen historiaa kivikaudelta alkaen. Museossa saat hyvän kuvan alueen kehityksestä vuosituhansien varrella.
Garnin temppeli sopii päiväretken kohteeksi
Muinaishistorian harrastaja löytää Armeniasta runsaasti kiehtovia kohteita eri vuosituhansilta. Yksi kiinnostavimmista nähtävyyksistä on Garnin kylässä sijaitseva roomalainen temppeli.
Garni sijaitsee noin kolmenkymmenen kilometrin päässä Jerevanista. Alue oli asuttu jo 2000-luvulla ennen Kristuksen syntymää. Vuosituhansien mittaan alueen hallitsijat vaihtuivat useasti.
Kristuksen kuolemaa seuranneina vuosikymmeninä Garnia hallitsi roomalaisten tukema Armenian kuningas Mithridates. Garni oli kuningasperheen viimeinen suojapaikka sodassa Radamistusta vastaan. Näiltä ajoilta on peräisin Garnin tunnetuin historiallinen muistomerkki: roomalais-hellenistinen temppeli, joka todennäköisesti oli omistettu Mithralle.
Armeniaan valmismatkalla tai halpalennolla
Eräät pienet matkatoimistot järjestävät Suomesta valmismatkoja Armeniaan. Tyypillisesti matka on kiertomatka, jossa pääset tutustumaan kaikkiin Armenian kiinnostavimpiin nähtävyyksiin.
Seikkailunhaluiset matkailijat eivät tietysti tyydy valmismatkaan, vaan suunnittelevat oman tutkimusmatkansa tähän eksoottiseen vuoristovaltioon.
Valitettavasti Jerevan ei tällä hetkellä kuulu Air Balticin reittivalikoimaan, joten lennot Jerevaniin järjestyvät helpoimmin Venäjän kautta. Aeroflot lentää useita kertoja päivässä Moskovasta Jerevaniin, eli matkan suunnittelu onnistuu joustavasti. Meno-paluu-lento maksaa tällä hetkellä alle 400 euroa.
Kuvat kjd, Retlaw Snellac ja sjdunphy, Flickr.com.